دامنه

تجربه ای جدید و متفاوت با سایت ایران وب ساز

طراحی سایت های اختصاصی با سلیقه دلخواه شما، با نازلترین قیمت، بالاترین کیفیت و کمترین زمان

دامنه‌چیست؟

برای اینکه دیگران فروشگاه، شرکت یا حتی منزل شما را پیدا کنند، باید یک آدرس منحصر به‌فرد داشته باشید. وب‌سایت یا فروشگاه اینترنتی شما هم باید یک آدرس داشته باشد. احتمالا می‌پرسید معنی دامنه یا دامین چیست؟ منظور از دامنه یا دامین (به انگلیسی domain)، همان آدرس اینترنتی است. بله! همان آدرس‌هایی که برای باز کردن یک سایت در اینترنت وارد می‌کنید. برای مثال، آدرس اینترنتی سایت گوگل، www.google.com است.

دامنه‌هاشامل‌دوبخش‌اصلی‌هستند

نام‌دامنه

این اسمی است که شما برای سایت خودتان انتخاب می‌کنید. برای انتخاب اسم، شما هیچ محدودیتی ندارید. تنها مساله این است که اسم شما باید سرهم باشد. البته شما می‌توانید کلمات را با خط فاصله (-) از هم جدا کنید.

پسوند

در اینترنت پسوندهای بسیار متنوعی برای ثبت دامنه وجود دارند. هر کدام از این پسوندها، معنایی به خصوص دارند. مثلا، پسوند ir به معنی آن است که سایت شما ایرانی است. پسوند com مخفف commerce است و به معنای سایت تجاری است. سایر پسوندها نیز هر کدام معنایی برای خود دارند.

نکات‌مهمی‌که‌باید‌درمورد‌دامنه‌بدانید

شمابرای‌ساخت‌سایت‌به‌هاست‌هم‌نیازدارید

توجه داشته باشید که داشتن یک دامنه به تنهایی برای شما کافی نیست. چرا که دامنه فقط آدرس اینترنتی شما را مشخص می‌کند. شما برای آنکه یک سایت داشته باشید، علاوه بر دامنه به یک فضا نیاز دارید که اطلاعات سایت شما در آن ذخیره شود. به این فضا اصطلاحاً هاست (که در فارسی به معنای میزبان است) گفته می‌شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد هاست، پیشنهاد می‌کنیم مقاله هاست را مطالعه کنید.

دامنه‌هابه‌صورت‌سالیانه‌خریداری‌می‌شوند

خرید دامنه به صورت سالیانه است. این یعنی زمانی که شما یک دامنه را ثبت می‌کنید (که اصلاً هم کار سختی نیست و در انتهای مقاله در مورد آن صحبت می‌کنیم)، برای مدت زمان مشخصی این کار را انجام می‌دهید. یعنی مثلاً برای 1 سال یا چند سال آن را خواهید داشت و پس از گذشت این دوره، اگر دوباره ان را تمدید نکنید، دیگران می‌توانند این دامنه را برای خود تصاحب کنند.

هردامنه‌ای‌منحصربه‌فردواختصاصی‌است

نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که دامنه‌ها اختصاصی هستند. برای مثال، همین آدرس iran-websaz.com به نام ما ثبت شده است و بنابراین ما صاحب آن محسوب می‌شویم. پس هیچ شخص دیگری نمی‌توان این ترکیب مشخص را به نام خود ثبت کند. با اینحال شاید یک آدرس مثل iran-websaz.net خالی باشد و امکان ثبت آن وجود داشته باشد.

URLچیست‌وچه‌تفاوتی‌با‌دامنه‌دارد؟

شاید شما هم در مقالات متعدد دیده باشید که گاهاً از URL برای اشاره به آدرس یک وب سایت استفاده شده باشد و اکنون این سوال برایتان پیش آمده است که Domain با URL چه تفاوتی دارد؟ اجازه بدهید همه چیز را ساده نگه داریم و توضیحات را پیچیده نکنیم. دامنه یا دامین در واقع آدرس صفحه اصلی وب سایت شما هستند و هیچ کاراکتر و علامت اضافی در انتهای پسوند آن قرار نمی گیرد. اما URL به تمام مشتقات یک نام دامنه گفته می شود. به عنوان مثال https://www.iran-websaz.com نام دامنه وب سایت پرتال است وبقیۀ صفحات سایت ما دارای آدرس URL ای مانند https://www.iran-websaz.com/host یا https://www.iran-websaz.com/domain هستند. در نهایت باید این را بدانید که هر صفحه اینترنتی دارای یک آدرس است. صفحه اصلی یک وب‌سایت فقط خود دامنه است و صفحات دیگر آن، هر کدام دارای یک URL منحصر به فرد هستند.

چگونه‌بایدثبت‌دامنه‌راانجام‌دهید؟

در ادامه با 2 مرحله‌ این کار را به شما آموزش می‌دهیم.

1.ازموجودبودن‌دامنۀموردنظرخودمطمئن‌شوید

ما قبلاً توضیح دادیم که هر آدرس اینترنتی یا همان دامین، متعلق به یک نفر است. بنابراین قبل از ثبت، شما باید دامنه مد نظر خود را بررسی کنید تا از خالی بودن آن مطمئن شوید.

2.دامنۀمدنظرخودراثبت‌کنید

پس از اطمینان از خالی بودن دامنه، تنها کاری که باید انجام دهید این است که آن را از طریق یکی از شرکت‌های ارائه‌دهندۀ خدمات ثبت و تمدید دامنه خریداری کنید. فقط توجه داشته باشید که اگر قصد ثبت دامنه ir را دارید، نیاز به ارائه مدارک شناسایی خواهید داشت.

چگونه‌یک‌دامنه‌خوب‌برای‌سایت‌خودانتخاب‌کنیم؟

خلاصه

انتخاب یک نام دامنه خوب مهم است. زیرا نشان‌دهنده‌ی هویت سایت شما است و تاثیر مستقیمی در ماندگاری نام برندتان در ذهن کاربران دارد. نکاتی که باید در انتخاب دامنه درنظربگیرید، به طور خلاصه با هم مرور می‌کنیم:

1.نوشتن‌نام‌دامنه‌بایدآسان‌باشد

2.دامنه‌سایت‌بایدکوتاه‌باشد

3.درنام‌دامنه‌سایت‌ازکلمات‌کلیدی‌استفاده‌کنید

4.هدف‌گیری‌جغرافیایی

5.دردامنه‌سایت‌ازاعدادوخط‌تیره‌استفاده‌نکنید

6.دامنه‌سایت‌بایدبه‌آسانی‌دریادبماند

7.پیش‌ازانتخاب‌دامنه‌سایت‌دربارۀآن‌تحقیق‌کنید

8.استفاده‌ازپسوندمناسب‌دردامنه‌سایت

9.محافظت‌وساخت‌برند

10.تمدیددامنه

1.نوشتن‌نام‌دامنه‌بایدآسان‌باشد

یافتن نامی که تایپ آن، به خصوص در زبان انگلیسی (یا فینگیلیش) راحت باشد، امری ضروری است. تا جایی که امکان دارد از انتخاب واژه هایی که می توان آن ها را به چند شکل تایپ کرد پرهیز کنید. همچنین، سعی کنید نام دامنه ای که انتخاب می کنید به حرف"هـ" ختم نشود، زیرا تایپ کردن آن به صورت انگلیسی کاربران را دچار مشکل می کند. کاربر نمی داند آیا باید در انتهای نام دامنه شما از حرف h استفاده کند یا نه!

2.دامنه‌سایت‌بایدکوتاه‌باشد

اگر نام دامنه شما طولانی و پیچیده باشد، مطمئناً کاربران در هنگام وارد کردن آن در مرورگر خود با مشکل مواجه می شوند. تا جایی که امکان دارد دامنه خود را کوتاه کنید. دامنه های کوتاه نه تنها به راحتی قابل نوشتن هستند، بلکه به خوبی در یاد کاربران می مانند.

3.درنام‌دامنه‌سایت‌ازکلمات‌کلیدی‌استفاده‌کنید

سعی کنید از کلمات کلیدی مرتبط با زمینه فعالیت خود در نام دامنه‌تان، استفاده کنید. انتخاب چنین نام دامنه‌ای چند مزیت دارد: (1. از نظر سئو و رتبه بندی، به نفع وب سایت شماست. 2. برای کاربران مفهوم و قابل درک است. 3. به برند سازی تجارت شما کمک می کند.) سعی کنید از کلمات کلیدی استفاده کنید که کاربران در موتورهای جستجوگر به دنبالشان هستند. برای مثال، اگر در صنعت شیشه و بلوریجات فعالیت دارید، نام دامنه ای مانند iranglass.com یا glass.ir می تواند انتخاب مناسبی برای شما باشد. در ضمن اگر کلمه کلیدی شما در ابتدای نام دامنه‌تان بیاید تاثیر آن بیشتر از وقتی خواهد بود که کلمه کلیدی موردنظرتان در ابتدای دامنه نباشد.

4.هدف‌گیری‌جغرافیایی

اگر خدمات و امکاناتی که ارائه می دهید مختص به یک شهر یا ناحیه است می توانید از نام آن شهر در دامنه خود استفاده کنید. مانند tehranglass.com.

5.دردامنه‌سایت‌ازاعدادوخط‌تیره‌استفاده‌نکنید

تا حد امکان از اعداد در نام دامنه خود استفاده نکنید. زیرا هنگامی که کاربران نام وب سایت شما را می شنوند نمی دانند که شما در نام دامنه از عدد استفاده کرده اید (5) یا اینکه آن را به صورت حروف (five یا Panj) نوشته اید. همچنین، استفاده از خط تیره نیز مشکلات مشابهی را به همراه خواهد داشت. استفاده از خط تیره در دامنه می تواند شما را به عنوان اسپم به موتور جستجوگر بشناساند. تا جای امکان، تنها از یک خط تیره در دامنه خود استفاده کنید.

6.دامنه‌سایت‌بایدبه‌آسانی‌دریادبماند

هم اکنون، بیش از میلیون ها دامنه در سراسر جهان به ثبت رسیده است. بسیاری از این دامنه ها، تنها شامل یک کلمه کلیدی مهم هستند و معمولاً با قیمت های بالایی به فروش می رسند. اما این نکته نباید مانع خلاقیت شما شود. پیشنهاد می کنیم با ادغام چند کلمه کلیدی مهم از تجارتتان، نام دامنه ای را انتخاب کنید که به راحتی در یادها بماند. قبل از ثبت دامنه سعی کنید آن را با دوستان و آشنایان خود مطرح کنید و نظرشان را درباره آنها بدانید. این کار باعث می شود با ذهنیت کاربران خود آشنا شوید.

7.پیش‌ازانتخاب‌دامنه‌سایت‌دربارۀآن‌تحقیق‌کنید

اگر نام دامنه ای را برای سایت خود در نظر گرفته اید، حتماً پیش از اقدام به ثبت دربارۀ آن تحقیق کنید. به این ترتیب خواهید دانست که هیچ شرکت دیگری این نام را تحت انحصار خود ندارد. حتی گاهی اوقات ممکن است نام دامنه انتخابی شما، بسیار خوب باشد اما به دلیل تشابه آن با شرکتی قدیمی تر، کاربران نام شما را با ایشان اشتباه بگیرند. پس حتماً درباره نام دامنه انتخابی خود تحقیق کنید.

8.استفاده‌ازپسوندمناسب‌دردامنه‌سایت

پسوند ها، همان کلمات اختصاری هستند که در انتهای نام دامنه قرار می گیرند، مانند .com، .net و ... . هر کدام از این پسوند های دامنه، استفاده خاص خود را دارند و مربوط به تجارت خاصی می شوند. هم اکنون .com که مخفف عبارت company (یا Commercial) است، محبوب ترین پسوند دامنه در جهان به شمار می آید، اما به دلیل ثبت دامنه های .com بسیار، پیدا کردن نام دامنه ای کوتاه و خوب با این پسوند، دشوار است. اخیراً پسوند های دامنه جالبی، مختص به یک کسب و کار خاص ایجاد شده اند، مانند .photography که مخصوص عکاسان است. درست است که استفاده از این نوع دامنه ها مرسوم نیست، اما می توان دامنه خوبی با آنها ایجاد کرد. در زیر به برخی از پسوند های دامنه مشهور اشاره می کنیم: .com : این پسوند مخفف عبارت Company یا Commercial (تبلیغات) است. .net : مخفف کلمه Network است که بیشتر سایت های اینترنتی و مسائل فنی مرتبط با آن، از این پسوند استفاده می کنند. .org : مخفف کلمه Organization است و بیشتر سازمان های غیر انتفاعی و غیر تبلیغاتی از آن استفاده می کنند. .biz : مخفف کلمه Business است که بیشتر برای فعالیت های تجاری و تبلیغاتی استفاده می شود. .me : از این پسوند برای وب سایت های شخصی و رزومه مانند استفاده می شود. .ir : این پسوند مخصوص وب سایت های ایرانی است. همۀ کشورهای جهان یک پسوند برای خود دارند که برای ایران پسوند .ir استفاده شده است. نکته: درست است که استفاده از پسوند .ir مانند .com مرسوم نیست. اما اگر فعالیت تجاری شما محدود به ایران است، استفاده از این پسوند می تواند برای جستجوهای گوگل مرتبط با ایران و زبان فارسی موثر باشد و رتبه سایت شما را افزایش دهد. نکته مهم‌تر: اگر فکر می‌کنید که ممکن است روزی از تبلیغات گوگل ادوردز استفاده کنید، در نظر داشته باشید که دامنه ir. تحریم است و برای این نوع تبلیغات نمی‌توانید از آن استفاده کنید. راه‌حل این است که در کنار پسوند ir. پسوند دیگری مثل com. نیز برای نام دامنه‌تان تهیه کنید.

9.محافظت‌وساخت‌برند

برای آنکه از نام تجاری خود محافظت کنید، باید شکل های مختلف نوشتاری نام دامنه خود را نیز خریداری کنید. به این ترتیب، رقبایتان نمی توانند دامنه ای شبیه به دامنه شما را ایجاد کنند و مشتریان شما را به سمت خود هدایت کنند.

10.تمدیددامنه

و به عنوان آخرین نکته، موعد تمدید دامنه وب‌سایتتان را فراموش نکنید! البته شرکت‌های معتبر ثبت دامنه، یک یا دوماه قبل از موعد اتمام اشتراکتان این موضوع را به شما اطلاع می‌دهند. اشتراک‌های نام دامین معمولاً یک تا ده ساله هستند. اگر برایتان مقدور است یک اشتراک طولانی تهیه کنید و مهم‌تر از آن، با یک شرکت معتبر کار کنید.